ΠΟΥΠΟΥΛΟ ΣΕ ΑΥΓΟ

2021-12-14 15:27

 

Πούπουλο σε Αυγό 

Ημέρα ανοίξεως, γλαυκή, αιθρία. Στη σάλα του Restaurant Cafeé-Liman της Πόλης με άπλετη θέα στον Βόσπορο, ο μικρός Ναζίμ κάθεται με την οικογένειά του για πρωινό. Περιμένουν να σερβιριστούν. Τα ευρωπαϊκού τύπου πρωινά στο Cafeé-Liman είναι ονομαστά στην καλή κοινωνία της Πόλης.

Ο Nαζίμ παρατηρεί τα πάντα γύρω του. Στο τραπέζι κοντά στο παράθυρο κάθεται μια οικογένεια Ευρωπαίων. Σαν μέσα από καλειδοσκόπιο ο μικρός Ναζίμ βλέπει ολοκάθαρα ένα υπόλευκο πούπουλο να αιωρείται, κατερχόμενο νωχελικά, πάνω από  το κεφάλι της τροφαντής, ξένης κυρίας με τον δαντελωτό γιακά. Όλοι στην αίθουσα φαίνεται να αντιλαμβάνονται την κάθοδο της πουπουλένιας αιώρησης, ενώ οι ακτίνες του πρωινού ήλιου, πέφτοντας υπό  γωνία, διαυγάζουν τα πάντα Οι φωνές και οι κρότοι του φαγητού καταλαγιάζουν όσο το πούπουλο κατέρχεται ακριβώς πάνω από το πιάτο της Ευρωπαίας κυρίας.  Απαλά, με μια τελευταία, χαριτωμένη πιρουέτα προσγειώνεται ακριβώς στο κέντρο ενός φρεσκότατου αυγού-μάτι που λάμπει σαν πολύτιμος λίθος στο φως της ημέρας.

Ο  Ναζίμ θέλει να φωνάξει, να προειδοποιήσει την ξένη να μη φάει το αυγό. Διστάζει, έχει την εντύπωση πως ο χρόνος έχει παγώσει. Όμως, βλέπει το πιρούνι με ένα κομμάτι ψωμί καρφωμένο να κάνει βουτιά στον κρόκο. Το στόμα, που ξαφνικά φαίνεται τεράστιο, υποδέχεται την μπουκιά κουβαλώντας το φτωχό, λευκό πούπουλο.

Ο Ναζίμ διαπιστώνει αίφνης ότι έχει πλανηθεί ως προς αυτό που μόλις πριν βίωσε. Κανένας δεν είδε το πούπουλο, ο χρόνος δεν πάγωσε για κανέναν, παρά μόνο για αυτόν. Και με μια ενόχληση, ίσως με θλίψη, είδε το θέμα από τη μεριά του πούπουλου που πάει, φαγώθηκε και βρίσκεται μέσα στην κοιλιά του κήτους, όπως ο φτωχός Ιωνάς.

Ουδείς αντελήφθη τίποτα, ίσως επειδή ήταν ένα τίποτα, δεν υπήρξε πάρα μόνο για τον μικρό Ναζίμ. Ούτε είπε κάτι στους δικούς του που αμέριμνοι έτρωγαν το πρωινό τους,, αλλά αυτή η παράξενη εμπειρία τού εντυπώθηκε.

Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο ο μεγάλος πλέον Ναζίμ Χικμέτ, ο ποιητής, πάντοτε όταν του σερβίριζαν αυγό-μάτι δίσταζε για λίγο, παρατηρώντας τον αέρα μην τυχόν κάποιο πούπουλο αιωρούμενο, προσγειωθεί στο πιάτο του.

Κ.Β. 7/12/2021

gr.pinterest.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ/Ζωγραφική/ still life/