ΩΡΑΙΑ !

2021-11-11 20:35

Τι ωραίος ο Έριχ Κέστνερ! Τι ωραίος ο Χανς Φάλαντα! Τι ωραίος! Τι ωραίος ο ουρανός σήμερα. Και χθες επίσης. Τι ωραία εκείνη η ώρα, απόγευμα, που οδηγείς  στο δρόμο…. ευθεία μπρος στο ύψος των ματιών, χρωματιστά τα σύννεφα του φωτεινού Ιανουαρίου μας. Και δίπλα στη δημοσιά μόλις έχουν ανάψει οι επιγραφές των βενζινάδικων, κίτρινες και μπλε. Χρυσά του δειλινού ουρανού συννεφάκια, οριζόντια σαν μαξιλαράκια, φωτεινές χρυσές της SHELL και της BP.

Τι ωραίος ο Γενάρης και ο δρόμος προς το σπίτι. Ας γίνει πιο μαύρος όπως σκοτεινιάζει, οδήγα πιο αργά. Τι ωραία να σε περιμένει ο Χανς Φάλαντα και ο Γιοζεφ Ροτ και ο Έριχ Κέστνερ, το μυθικό Βερολίνο και η Βιέννη του μεσοπολέμου. Τι ωραία να γυρίζεις πίσω στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και να μπαίνεις σπίτι σου. Τι ωραία η γάτα που τρίβεται στα πόδια σου, όπως βγάζεις τα παπούτσια σου και φοράς τα σαμπό, και τι ωραία να έχει ζεστό νερό να πλύνεις τα χέρια στο μπάνιο και νερό στο καζανάκι.

Τι ωραία βιβλία που σε περιμένουν, και ακόμα λίγα χρυσά σιρίτια στον ουρανό πριν βουλιάξουν στο βαθύ μπλε που σκοτεινιάζει.

Τι ωραία λοιπόν! 

Ναι, και ανατριχίλα μόλις τα νέα ξεπηδήσουν από την οθόνη της τιβί. Μπότες και μαστίγια και τρόμος και αθλιότητα. Ξανά! Τι ωραία ιστορία που θα μπορούσες να γράψεις καθώς η Ιστορία σπάει με πάταγο την πόρτα του τριαριού.

21/1/2021 Κ.Β.