ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΜΆΙΛΙ

2015-07-27 02:19

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΜΆΙΛΙ

Το δωμάτιο της διεύθυνσης ήταν καθαρό σαν χειρουργείο, μ` ένα γυαλισμένο πλαστικό και με πολλά μηχανήματα ακόμα. Μια τηλεόραση κλειστού κυκλώματος έδειχνε τη σκηνή κάτω … το ίδιο παράθυρο παρακολούθησης που είχε προσέξει ήδη ο Σμάιλι έβλεπε κάτω  στα σεπαρέ. Ο χερ Κρέτζμαρ ήταν αυτό που λένε οι Γερμανοί σοβαρό άτομο. Ήταν πενηντάρης, περιποιημένος, κοντός και γεροδεμένος, με σκούρο κουστούμι και ωχρή γραβάτα. Τα μαλλιά του ήταν αχυρένια όπως κάθε καλού Σάξονα, και το ανέκφραστο  πρόσωπο του ούτε καλωσόριζε ούτε απέρριπτε. Έσφιξε ζωηρά το χέρι του Σμάιλι και του έκανε νόημα να καθίσει. Έμοιαζε συνηθισμένος να ασχολείται με ειδικά αιτήματα.

«Σας ακούω» είπε ο χερ Κρέτζμαρ και τα προκαταρτικά τέλειωσαν.

Ο Σμάιλι έβγαλε το πορτοφόλι του κι έσπρωξε το αρνητικό επάνω στο γραφείο. Κρατώντας το από τις άκρες, ο χερ Κρέτζμαρ το περιεργάστηκε για μια στιγμή, αλλά μόνον σαν επιβεβαίωση, και μετά το ακούμπησε στην πλαστική επιφάνεια μπροστά του. Καθώς το έκανε, η έκτη αίσθηση του Σμάιλι του είπε ότι ο χερ Κρέτζμαρ ήταν έτοιμος να κάνει μια δήλωση με τον τρόπο που οι Γερμανοί κάνουν μερικές φόρες δηλώσεις, είτε φιλοσοφικές, είτε για να δηλώσουν αθώοι ή για να τους συμπαθήσουν ή να τους λυπηθούν. Άρχισε να υποψιάζεται ότι ο χερ Κρέτζμαρ, κατά την δική του εκτίμηση τουλάχιστον, ήταν άνθρωπος συμπαθητικός και φιλικός καίτοι παρεξηγημένος, ότι ήταν άνθρωπος με καρδιά, ακόμα και καλός, κι ότι η αρχική του επιφυλακτικότητα ήταν απλώς ένα κουστούμι, που το φορούσε απρόθυμα μέσα σε ένα κόσμο συχνά αποδοκιμαστικό απέναντι στον φιλόστοργο χαρακτήρα του.

«Αυτή εδώ που βλέπεις, είναι μια καθώς πρέπει επιχείρηση» είπε ο χερ Κρεσμαρ αφού έριξε άλλη μια ματιά στο αρνητικό, στο φως μιας μοντέρνας λάμπας. «Δεν συνηθίζω να φωτογραφίζω τους πελάτες. Άλλοι πουλάνε γραβάτες, εγώ πουλάω σεξ. Το σημαντικό για μένα είναι να κάνω τη δουλειά μου με τρόπο ταχτικό και σωστό. Αλλά αυτό δεν ήταν δουλειά μου. Ήταν φιλία»

Ο Σμάιλι είχε τη φρονιμάδα να μη μιλήσει.

...

Σελ. 247, 250

ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ 2009

Οι άνθρωποι του Σμάιλι

Σ' αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα ο Τζορτζ Σμάιλι, ο διοπτροφόρος παχουλός πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, και κορυφαία δημιουργία του Τζον Λε Καρέ (ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡΈ), έρχεται για τελευταία φορά αντιμέτωπος με τον Σοβιετικό αντίπαλό του, τον Κάρλα. Οι ομάδες των Ρώσων αυτοεξόριστων είναι τα πιόνια σ' ένα περίπλοκο παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Βέρνη και το Αμβούργο, κι αν ο Σμάιλι βγει νικητής, η νίκη του θα είναι, ταυτόχρονα, και μια ήττα.

Το "Οι άνθρωποι του Σμάιλι (ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΜΑΙΛΙ)" είναι το τρίτο μυθιστόρημα της "Τριλογίας του Κάρλα" -μετά τα "Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι" και "Ο εντιμότατος μαθητής"- και για πολλούς αυτό με την πιο δυνατή πλοκή. Πολλοί Βρετανοί κριτικοί έχουν γράψει ότι είναι το ιδανικότερο βιβλίο για όποιον θέλει να γνωρίσει για πρώτη φορά τον μυστηριώδη, υπέροχο κόσμο των μυθιστορημάτων του Τζον Λε Καρέ.

 Κ.Β.25.07.2015