Ο ΕΚΑΤΟΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΔΗΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ...

2015-06-14 22:52

Ο ΕΚΑΤΟΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΔΗΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ

Με τις κατουρημένες παντούφλες ενός αιωνόβιου Σουηδού, του Άλαν Κάρλσεν, κάνουμε τον γύρο του 20ου  αιώνα και του πλανήτη.

Καθόλου άσχημα, κάτι μαθαίνεις μια και η Πολιτική Ιστορία είναι ένα είδος προς εξαφάνιση.  Αφού μέσα στη γενική αφασία, οι νεότερες γενιές ίσως και να αγνοούν ακόμα και τα ονόματα του Στάλιν, του Φράνκο, του Μάο, του Τσόρτσιλ, του Οπενχάιμερ και άλλων…

Όλο αυτό σερβιρισμένο σε ένα μυθιστόρημα με ελαφρότητα, παιγνιώδη διάθεση και … κουφές καταστάσεις.

Πρόκειται για δυο ιστορίες που τρέχουν παράλληλα. Η μια είναι της παρέας του αιωνόβιου Καρλσεν που ξεκινά όταν την κοπαναει από το γηροκομείο. Κυνηγητά, ένας βαρεμένος αστυνόμος, ένας ηλίθιος και φιλόδοξος εισαγγελέας, ακόμα πιο ηλίθιοι κακοποιοί και γίνεται … της κακομοίρας. Η δεύτερη ιστορία είναι η εκατονταετής ιστορία του γέρο-Καρλσεν που είναι η ιστορία –πολύ προσχηματικά- του 20ου αιώνα.

Αν ο καλοπροαίρετος αναγνώστης πάρει το διάβασμα του βιβλίου του Jonas_Jonasson τοσο χαρωπά, αστεία και ελαφρά όσο ο συγγραφέας του τότε … no problem. Θα περάσει καλά όπως και ο γράφων, τουλάχιστον μέχρι καμιά 70ρια σελίδες πριν το τέλος όπου θέλοντας να συνταιριάσει όλα τα κουφά  της ιστορίας του χάνεται η μπάλα, και κει άρχισα να πηδάω τις σελίδες μέχρι το τελικό χάπι-εντ.

Το βιβλίο του Jonas_Jonasson κινείται στα απόνερα του είδους που εγκαινίασε το κλασικό 3 ΑΝΤΡΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΡΚΑ ΤΟΥ ΤΖΕΡΟΜ…, η φιλοσοφημένη, απολιτίκ αφασία του ήρωα έχει κάτι από Σβέικ και το σκανδιναβικής κοπής χιούμορ έρχεται κοντά στις μίνιμαλ road- movies των αδελφών _Kaurismaki χωρίς όμως την καυστικότητα και την αγριωπή τρυφεράδα τους.

Δεν ξέρω αν ηταν μες στις προθέσεις του συγγραφέα να κάνει ένα μπεστ-σέλερ (που έγινε) άλλα η σάτιρα του (ή παρωδία κατ άλλους) είναι λιγάκι εύπεπτη και σε κάπως χοντρόπετση κάποιες στιγμές.

Παρ` όλα αυτά εγώ το χάρηκα που το διάβασα- χωρίς απαίτηση για αυτό που περνιέται ως υψηλή λογοτεχνία.

 Με λίγο ΨΥΧΟΓΙΟ ξεχνιέσαι ρε παιδί μου - πειράζει?

 Κ.Β.11.06.2015

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ.