A.N.D.

2022-01-17 11:56

A.N.D.

Καταστρώνω σχέδια με αριθμούς. Αριθμοί πετάγονται, σχεδόν τους βλέπω να πετιούνται σαν μυγάκια γύρω από το κεφάλι μου. Κάμποσες φόρες μουρμουρίζω αριθμούς και αφήνω τους συνειρμούς ελεύθερους, συχνά κάποια νούμερα επαναλαμβάνονται, άγνωστο πως και γιατί.

Άλλοτε πάλι, οι αριθμοί μου, γίνονται αριθμοί βιαιοτήτων, φρικαλέες μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια. Πολλές χρονολογίες ξεπηδούν, αυθαίρετες, ξαφνικές με μια προτίμηση προς τις μεσαιωνικές. Χρονολογίες ιστορικές, χωρίς σύνδεση μεταξύ τους, χωρίς προσωπικό κίνητρο. Κάτι σαν ένα χρονολογικό παραμιλητό που το οδηγούν όχι κάποια ιστορικά γεγονότα αλλα οι ίδιοι οι αριθμοί των χρονολογιών, σαν από μόνοι τους να είναι η κινητήρια δύναμη γι` αυτό το absurd  delirium.

Ας το βαφτίσω εδώ αυτό το παραμιλητό: Absurd Numerical Delirium. (A.N.D.)

Μόλις ανακάλυψα ένα λατινικό αρκτικόλεξο! Το A.N.D.  τώρα μόλις καταχωρήθηκε στην πνευματική μου ιδιοκτησία, που βεβαία δεν έχω, ούτε διεκδικώ, αλλά όλο αυτό είναι absurd ούτος η άλλως. Ανάμεσα σε τόσα…

Τρομερά τα νούμερα. Οι  αριθμοί ανελέητοι και στεγνοί σαν παξιμάδια, όμως έχουν μια κάποια ωραιότητα. Αυτή πηγάζει από τη διαύγεια τους. Οι αριθμοί έχουν καθαρότητα, είναι σαφείς και κάθε τι που προσδιορίζεται με σαφήνεια είναι καθησυχαστικό. Αν μη τι άλλο ξέρουμε πως ακόμα και αν είναι ασύλληπτο ως νούμερο, είναι άριστα ξεκάθαρο, απευθύνεται κατευθείαν στη διάνοια μας. Ότι άλλο προσδιορίζει έναν αριθμό, τον συνοδεύει ως ιδιότητα, αυτό ναι, ας πάει να κινήσει τα νήματα σε αυτές τις μαριονέτες που ονομάζουμε συναισθήματα. Ένας αριθμός όπως η χρονολογία των γενεθλίων, δεν σημαίνει τίποτα πέρα από μια αλληλουχία αριθμών, αυτό που κάνει δουλειά εντός μας, είναι η γενέθλια ημερομηνία της ύπαρξης μας.

 

***

Τα βάθρα της λογικής καταστρέφονται συν τω χρόνω. Δεν ήμουν ποτέ δεινός συνομιλητής, μπερδεύομαι εύκολα. Τώρα με όλη αυτή την επιθετική ασχετοσύνη δεν αποτολμώ μια συζήτηση για αυτό που μας συμβαίνει, για το τέλος του κόσμου της κοινής λογικής, δηλαδή το τέλος του κόσμου. Common sense is out of law.

Common sense is outlawed

Τι προκαλεί ποιο; Η καταστροφή του κόσμου μας, (βασικά της Δύσης όπου ανήκουμε θέλουμε δεν θέλουμε), αλλά και όλου του πλανήτη, προκαλεί την καταστροφή της κοινής λογικής και των θεμέλιων της σκέψης ή το ανάποδο; Η απώλεια, η εξουδετέρωση της βάσης που εκκινούμε την λογική και την εμπειρία οδηγεί στον τέλος του κόσμου μας; Μάλλον ρητορικό ερώτημα και αν απαντηθεί μάλλον δεν θα έχει καμία σημασία…

 

***

Ο Κτιστός κόσμος.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό. Γιατί μου ήρθε, ούτε γιατί το έγραψα… Ωραία όμως ακούγεται, καθαρό. Κάτι για κτήση και κόσμο και δημιουργία. (Ο τύπος που γράφει αρχίζει να ακούγεται σαν επίσκοπος Καισαρείας …)

Πρωτοχρονιά σήμερα, Χριστούγεννα προχθές, όλο αυτά κάπως θα σχετίζονται …

1.1.2022

Κ.Β.